Pláčeme nad ní neprávem. Cibule je totiž v kuchyni nepostradatelným produktem a dobrým všeobecným pomocníkem i tam, kde byste to nečekali. Doma nám nesmí nikdy chybět, protože ji vlastně potřebujeme neustále. A aby nám při krájení éterické oleje z cibule nestoupaly tolik do očí, stačí mít ostrý a navlhčený nůž i prkénko, popř. i celý produkt po oloupání namočit ve vodě.
K vaření
Cibule je základem mnoha pokrmů, téměř všechny recepty na omáčky začínají větou: Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli. Často se radí, nechat ji jen zesklovatět, protože delší tepelnou úpravou se ztrácí její výrazná chuť. Jelikož až s cibulí získá jídlo tu správnou chuť, říká se jí také královna kuchyně.
Pro zdraví
Účinky cibule pro zdraví jsou neobyčejně pestré, už jen proto, že obsahuje velmi důležité vitamíny, také vlákninu a antioxidanty i zinek pro naše vlasy a nehty. Zapomínat bychom neměli na červenou cibul, protože ta dokáže bojovat v našem těle proti rakovině. Kdo si jí zvykne pojídat pravidelně syrovou, údajně nikdy nebude mít rakovinu žaludku. Proto ji máme hojně konzumovat v salátech či pomazánkách. Cibul pomáhá diabetikům, protože přispívá ke správnému fungování slinivky i kardiakům, neboť chrání srdce a udržuje správnou hladinu cholesterolu. Výborná je na nachlazení, zvláště k utišení kašle a celkově k posílení imunity.
Mimo kuchyni
Nemusíme kupovat barvy na velikonoční vajíčka, slupky z cibule nám je obarví nádhernou hnědavě zlatavou barvou. Stejně s nimi obarvíte i textil a dokonce i vlasy, které tak získají krásný zlatý odlesk. Byl by tedy hřích slupky vyhazovat do koše. Plátky cibule, umístěné ve vaší blízkosti, zaručeně odeženou komáry a přiložené na postižené místo, jsou i rychlou pomocí, když vás bodne včela. Své psy a kočky naučíte, kam nesmí chodit, protože tito domácí mazlíčkové cibulovou vůni přímo nesnáší.