Banány bereme v dnešní době už jako úplnou samostatnost i přes to, že se pěstují v exotických zemích nikoli u nás. Vyznačují se nejen příjemnou chutí, ale i spoustou minerálů a vitamínů. Konzumovat je nemusíme ale jen v čerstvé podobě ovoce, ale třeba i jako mouku.
Banánovou mouku můžeme rozdělit do dvou druhů. První se vyrábí z nezralých zelených banánů a nazýváme ji plantejnová. Její výroba je velice jednoduchá, a ještě k tomu je šetrná k přírodě, na což se v poslední době ohlíží velká spousta lidí. Banány se tedy natrhají, nakrájí a poté usuší. Takto upravené ovoce se poté jednoduše namele na velice jemný prášek. Šetrnost se také projevuje v tom, že se většinou vybírají banány, které by nebyly vhodné k tomu, aby se prodávaly v obchodech, protože nevyhovují požadovanému dokonalému vzhledu. Zabraňuje se tedy plýtvání potravinami. Tato varianta mouky je velice oblíbená hlavně u osob, které se chtějí zbavit nějakého toho kila navíc, protože obsahuje nestravitelné škroby, jež vzbuzují pocit sytosti a my tedy nemáme nutkání chodit neustále kontrolovat ledničku, a navíc zrychluje metabolismus, který má vliv na rychlost spalování tukových zásob.
Druhá varianta se vyrábí ze žlutých, tedy zralých banánů, stejným postupem. Abychom získali jeden kilogram mouky musíme nasbírat přibližně 9 kilogramů banánů. Výhodou je, že oba typy jsou naprosto vhodné pro celiaky, protože neobsahují lepek, což je velice dobrou zprávou, protože osob s intolerancí lepku stále přibývá. I když nám naše smysly našeptávají, že mouka bude určitě sladká stejně jako banány, není tomu tak. Chuť je neutrální a použít ji můžeme jak do sladkých, tak do slaných jídel. Své uplatnění nachází v teplé i studené kuchyni, takže se jejímu použití skutečně meze nekladou.
Jelikož v průběhu její výroby nedochází k vystavení banánů vysokým teplotám, zachovává si mouka všechny vitamíny, minerály a další prospěšné látky. Je také mnohem zdravější než klasická mouka pšeničná, takže si ji můžete zvolit jako alternativu. Pokud jste tedy ještě tuto zajímavou potravinu neochutnali vzhůru do toho!