Existuje spousta druhů alkoholu, jak se souhrnně alkoholické nápoje nazývají. Obsahují ethanol v různém množství, minimálně 0,5 objemových procent.
Pivo– jeden z nejoblíbenějších nízkoalkoholických nápojů, vyráběný z chmele, vody a sladu. Vyrábí se kvašením za pomoci pivovarských kvasinek. Slad jsou naklíčená a následně usušená obilná zrna, převážně se používá ječmen. Pivo dělíme podle barvy na světlé, polotmavé, tmavé a řezané. Dále na výčepní, ležáky a speciální piva. Obecně platí, že k lehčímu jídlu vybereme lehčí pivo a k těžšímu pivo s vyšším obsahem alkoholu.
Víno– alkoholický nápoj vzniklý kvašením moštu z vinné révy. Výroba vína podléhá přísným pravidlům a normám. Samozřejmě všichni rozeznáme vína podle barvy. Podle chuti už to není tak jednoduché. Záleží hodně na množství zbytkového cukru. Nejmenší množství cukru mají vína suchá a polosuchá. Následuje víno polosladké a sladké. Platí, že čím sladší pokrm tím sladší víno, aby se chutě doplňovaly a netříštily. Bílé víno je vhodné ke světlým masům, salátům ze zeleniny a světlým omáčkám. Červené víno se hodí k tmavému masu, těstovinám, sýrům a výrazněji kořeněným pokrmům. Speciálním a oblíbeným druhem vína je sekt (šumivé víno, šampaňské). Podává se vychlazené při slavnostnějších příležitostech, často je voleno jako přípitek. Dáváme-li si víno v restauraci, můžeme požádat o doporučení personál, ideálně sommeliera. Ten by měl být vybaven podrobnou znalostí všeho okolo vína.
Tvrdý alkohol– do této skupiny patří lihoviny, které jsou ve větším množství z alkoholických nápojů pro lidský organismus nejvíce škodlivé. Slivovice je sice prezentována uživateli jako lék, ale opravdu jen v malém množství. Totéž platí o whisky, která má též nějaké léčivé účinky. Dále sem patří různé druhy vodky, která se hojně využívá k přípravě míchaných nápojů a různých koktejlů. Známým je oblíbený rum, který se dá zakoupit v různé kvalitě. Pro svoje aroma je používán při pečení a přípravě dezertů. Chutné jsou i různé bylinné likéry, které se prodávají v různých příchutích např. Fernet hruška, citrus, med, klasik, a brusinka, Becherovka klasik a citrus apod.
Alkoholických nápojů se prodává nepřeberné množství. Jejich pravidelné popíjení však nelze doporučit. Ovšem při výjimečných příležitostech v rozumném množství… proč ne.